Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Το  βραβείο Natura 2000 για το 2016, στην κατηγορία “Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση”, κατέκτησε το έργο για την προστασία της νανόχηνας. Πρόκειται για το πρόγραμμα LIFE+ με τίτλο: «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής». 

 

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και συγκεκριμένα το  Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, είναι ο δεύτερος κυριότερος εταίρος, με επιστημονικά υπεύθυνο τον Δρα Σάββα Καζαντζίδη και μέλη της ερευνητικής ομάδας τους Δρα Θωμά Παπαχρήστου, Δρα Παναγιώτη Πλατή, Δρα Ηλία Καρμίρη και τον κ. Ιωακείμ Βασιλειάδη. Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησε δράσεις  που αφορούν στη διαχείριση της κυριότερης περιοχής διατροφής της Νανόχηνας στο Δέλτα Έβρου.

Το βραβείο απονεμήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016 στις Βρυξέλες από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Βέλα στις εκπροσώπους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, που είναι ο συντονιστής του προγράμματος.το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, ενώ ο κάθε εταίρος συμμετέχει έμμεσα, με ιδίους πόρους. 
Σήμερα η Νανόχηνα είναι το σπανιότερο υδρόβιο είδος πουλιού στην Ευρώπη και ο πληθυσμός της βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, μιας και αριθμεί όχι περισσότερα από 120 άτομα. Αυτό που κάνει το πρόγραμμα μοναδικό και ήταν ο λόγος για να κατακτήσει το βραβείο, ήταν το δίκτυο των ανθρώπων και υπηρεσιών που συνεργάστηκαν για την προστασία του είδους. Μια σειρά από δράσεις αναπτύχθηκαν σε τουλάχιστον επτά περιοχές του Δικτύου Natura 2000,  καθώς και σε τουλάχιστον άλλες δύο περιοχές κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής του πουλιού στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα έφερε κοντά ειδικούς από πέντε χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Φινλανδία και Νορβηγία), περιλαμβάνοντας τέσσερις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς (ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ -Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Εθνικό Πάρκο Hortobagy-Ουγγαρία και Εθνικό Πάρκο Metsahallitus-Φινλανδία), τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία – συντονιστής του προγράμματος, Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πουλιών και WWF Φινλανδίας). Επίσης, συμμετέχει η Γραμματεία UNEP/AEWA (Αφρο-Ευρασιατική Συμφωνία για τα υδρόβια πουλιά). Παράλληλα, συνεργάζονται με το πρόγραμμα φορείς από κάθε χώρα, όπως οι Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στη χώρα μας καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις άλλων χωρών όπου παρατηρούνται Νανόχηνες. 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών (www.fri.gr)

Website Security Test