Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Νέα σελίδα στην εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα στη Δυτική Ελλάδα ανοίγει μετά την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στις 29 Ιουλίου μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών-Τμήμα Φυτοπροστασίας Πατρών).


 Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Γεώργιος Καρέτσος ανακοίνωσαν τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί αυτή η συνεργασία.
Ο πρώτος άξονας αφορά την αλληλοϋποστήριξη της αποστολής και του ρόλου των δύο φορέων στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων για ενημέρωση και επιμόρφωση των αγροτών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης επικίνδυνων καταστάσεων στις καλλιέργειες (π.χ. παθογόνο καραντίνας Xyllela fastidiosa στην ελιά, ιός της Τριστέτσας στα εσπεριδοειδή, κ.λπ.), ώστε να παράγονται ασφαλή, και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην προαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων, μέσω της αναβάθμισης της λειτουργίας των ερευνητικών ινστιτούτων του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και στη συνεργασία του Οργανισμού με Ομάδες Παραγωγών και άλλων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων με τη δημιουργία Πειραματικών/Εκπαιδευτικών Αγροκτημάτων.
Ο τρίτος άξονας αναφέρεται στον προγραμματισμό, την οργάνωση, τον συντονισμό και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της υπαίθρου.
Εκτός των προαναφερθεισών δράσεων, στο πρωτόκολλο συνεργασίας προβλέπεται η ενεργή επιστημονική και ερευνητική συμβολή των ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στη λειτουργία της υπό σύσταση «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» και η συνεργασία με το Σύγχρονο Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας, το οποίο λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Μπράμος, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας Δρ Χρήστος Τσαντήλας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Βασίλης Μιχαλόπουλος, ο ερευνητής Δρ Γιάννης Μανουσόπουλος και ο ειδικός επιστήμονας Γιάννης Λαγωγιάννης (MSc) του Τμήματος Φυτοπροστασίας Πατρών.

Website Security Test