Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Εξαιτίας της ανομβρίας του τρέχοντος υδρολογικού έτους στην Κρήτη και της πιθανής λειψυδρίας κατά τη θερινή περίοδο, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Υδατικών Πόρων-Αρδεύσεων & Περιβ/ντικής Γεωπληροφορικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας - Περιφέρειας Κρήτης έχει προβεί σε ενέργειες για την ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης.

Το γεγονός ότι η γεωργία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού στο νησί (πάνω από 80%) και ότι η ζήτηση σε νερό άρδευσης κλιμακώνεται σε ανάλογες ξηρές περιόδους, οι παραπάνω φορείς έχουν δημιουργήσει πληροφοριακό υλικό που αφορά την ορθή χρήση του νερού στον πρωτογενή τομέα, με στόχο τη βέλτιστη απόδοση των καλλιεργειών αλλά και την εξοικονόμηση υδατικών πόρων.

Το πληροφοριακό υλικό αφορά:

Α) Ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο παρέχει πληροφορίες και οδηγίες για τις αρδευτικές ανάγκες στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης καλλιεργειών, όπως η ελιά, η άμπελος, το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή. Αναφέρονται επίσης οι βασικές αρχές ορθής άρδευσης, καθώς και γεωργικές πρακτικές που εξασφαλίζουν την αποδοτικότητα του νερού.

Β) Εβδομαδιαία δελτία άρδευσης, τα οποία περιέχουν πληροφορίες για τον αριθμό των αρδευτικών δόσεων και την ορθή αρδευτική δόση (μ3/στρέμμα) για κάθε μια από τις παραπάνω καλλιέργειες, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, την ηλικία των δέντρων/φυτών και τον τύπο του εδάφους.

Τα δελτία άρδευσης, που θα αφορούν γεωργικές περιοχές των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης (ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου & ΠΕ Λασιθίου), θα διανέμονται κάθε εβδομάδα (ημέρα Πέμπτη) για όλη την αρδευτική περίοδο του έτους 2018 στον έντυπο/ηλεκτρονικό τύπο της Κρήτης καθώς και σε ΤΟΕΒ, Δήμους, ΔΑΟΚ Περιφερειακών Ενοτήτων και Οργανώσεις παραγωγών, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Α) Δρ Νεκτάριος Κουργιαλάς (e-mail: , τηλ.: 28210 83442), Υπεύθυνος Ερευνητής του Εργαστηρίου Υδατικών Πόρων-Αρδεύσεων & Περιβ/ντικής Γεωπληροφορικής (ΙΕΛΥΑ)

Β) Κωνσταντίνος Φωτάκης (e-mail: , τηλ.: 281340 7901), Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας – Περιφέρεια Κρήτης

 

pdfΦυλλάδιο ορθής χρήσης αρδευτικού νερού

pdfΔελτίο άρδευσης Ηρακλείου

pdfΔελτίο άρδευσης Λασιθίου

pdfΔελτίο άρδευσης Ρεθύμνου

pdfΔελτίο άρδευσης Χανίων

 

Website Security Test