Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

 

 imerida ellinida agrotissa

 Τα αποτελέσματα της έρευνας-μελέτης που εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με θέμα «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», παρουσιάστηκαν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, μία ημέρα μετά την Παγκόσμια ημέρα εορτασμού της γυναίκας της «υπαίθρου», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η έρευνα που διεξήχθη από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρία Γκασούκα και την ερευνητική της ομάδα, αποτέλεσαν το έναυσμα για την ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής.  

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας, ανέφερε πως ο ρόλος των αγροτισσών έχει αλλάξει και δεν είναι πλέον ρόλος βοηθητικός ως «συμβοηθούντων μελών» της αγροτικής εκμετάλλευσης. Οι μισές από τις αγρότισσες που διαθέτουν προσωπική αγροτική ιδιοκτησία τη διαχειρίζονται οι ίδιες, και οι άνδρες σήµερα δεν είναι πλέον οι κατ’ εξοχήν διαχειριστές της περιουσίας.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ολ. Τελιγιορίδου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Φ. Κούβελα, η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρ. Δούρου και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Βαρεμένος. Επίσης, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής κ. Χ. Κασίμης και ο Βουλευτής Λάρισας κ. Ν. Παπαδόπουλος.

Ο διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης κ. Αθανάσιος Μπουρλέτσικας, εκπροσωπώντας τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στην ομιλία του με τίτλο “Κατάρτιση και νέα αγρότισσα” παρουσίασε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατάρτιση των νέων αγροτισσών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία στο πλαίσιο των προγραμμάτων “Νέων Γεωργών”, σημειώνοντας  ότι ο αριθμός των γυναικών που ενδιαφέρονται για τη επιμόρφωσή τους έχει αυξηθεί και ότι οι νέες αγρότισσες δραστηριοποιούνται κατά 80% στη φυτική παραγωγή, 17% στην κτηνοτροφία και 3% στη μελισσοκομία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι εκπαιδεύσεις στο πλαίσιο του έργου για το Υπομέτρο 6.1 “Ενίσχυση Εκκίνησης Επιχείρησης για νέους Γεωργούς”, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.  

Στην ημερίδα τον λόγο πήραν τόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) όσο και αγρότισσες, οι οποίες ανέφεραν στοιχεία και προσωπικές εμπειρίες σχετικά με τα θέματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να βρουν τον δρόμο τους στην αγροτική ζωή της χώρας.

 

Website Security Test