Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Best life projects 2019

Το έργο oLIVE-CLIMA του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχαν το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου των Χανίων ως συντονιστής του ερευνητικού έργου και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων ως εταίρος, κέρδισε το πρώτο βραβείο ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή». Η βράβευση έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες στις 16 Μαΐου 2019. 

Το έργο LIFE oLIVE-CLIMA «Εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην Ελαιοκομία με στόχο τον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής» είχε ως αντικείμενο τη μετατροπή της ελαιοκαλλιέργειας σε ένα εργαλείο αντιμετώπισης / διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, μετριάζοντας το φαινόμενο και βοηθώντας τους αγρότες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Αυτό έγινε από τη μία μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την καλλιέργεια της ελιάς και από την άλλη μέσω της αύξησης της δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα στα φυτά και στο έδαφος του ελαιώνα. Το έργο πέτυχε πλήρως τους πολλαπλούς στόχους του. Ο σημαντικότερος από αυτούς ήταν η ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος μέσω της αύξησης οργανικής ουσίας και της βελτίωσης της γονιμότητας του εδάφους με ταυτόχρονη μείωση της ανάγκης για χημικά λιπάσματα.

Το έργο ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2017 σε συνεργασία με τρεις ομάδες ελαιοπαραγωγών, την ΕΑΣ Πεζών Ηρακλείου, την ΕΑΣ Μεραμβέλου Λασιθίου και την ομάδα παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ Μεσσηνίας. Συμμετείχαν επίσης το Πανεπιστήμιο Βασιλικάτα από την Ιταλία, η Ανατολική AE, ο Αγρότυπος και η ΡοδαξΑγρο.

Η επιτυχημένη συνεργασία των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με αγροτικούς φορείς συνεχίζεται στο νεότερο έργο LIFE Agroclimawater, στο οπόιο από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συμμετέχει η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.nagref-cha.gr

Website Security Test