Στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Άρτα η εναρκτήρια συνάντηση του έργου "CheeseCulT – Ο Δρόμος του Τυριού ως καινοτόμος κινητήριος δύναμη πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή" (Cheese route as an innovative cultural heritage driving force for rural tourism development in the cross-border area), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg IPA II Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και την Αλβανίας. Μέσω των δράσεων του έργου σε διασυνοριακό επίπεδο, επιδιώκεται η διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και ειδικότερα της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων με τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή αναφοράς.
Στην εναρκτήρια συνάντηση συμμετείχε η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως Επικεφαλής εταίρος του έργου. Στο έργο συμμετέχουν ακόμη το Πανεπιστήμιο "Eqrem Çabej" Gjirokastër και ο φορέας ARGJIRO.
Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10:00 το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό και αξιόλογες ποικιλίες ροδακινιάς και βερικοκιάς: προϋποθέσεις για μια ανταγωνιστική Δενδροκομία».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Συνεδριακό Χώρο του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το έδαφος (World Soil - Day), το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διοργανώνει την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 στη Λάρισα ημερίδα με θέμα: «Έδαφος: ένας μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος σε κίνδυνο - μέσα προστασίας και βελτίωσης της γονιμότητας του».Η εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 9:30 στην αίθουσα συνεδρίων του ΙΒΚΦ (Θεοφράστου 1) στοχεύει να αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης των ελληνικών γεωργικών εδαφών, την υποβάθμιση των ιδιοτήτων και της γονιμότητάς τους και να ενημερώσει τους αγρότες και το κοινό για τους κινδύνους που απορρέουν από την άσκηση της γεωργίας χωρίς την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών.
To Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Δασολογίας και Περιβάλλοντος ΑΠΘ, το Τμήμα Ακροδρύων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Κέντρο "Δήμητρα" Βαρδατών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Δήμο Λαμιέων, σεμινάριο εκπαίδευσης αγροτών στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας» (LIFE+ Nature ForOpenForests).
Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία οργανώνει το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, από τις 10 έως και 13 Οκτωβρίου 2019, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων-ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Άλσος Συγγρού, Ιλίσια, Αθήνα.
Ο τίτλος του 16ου Συνεδρίου ΕΒΕ είναι «Η Φυτική Ποικιλότητα στα Οικοσυστήματα της Ελλάδας», με θεματολογία που περιλαμβάνει όλα τα πεδία της επιστήμης της Βιολογίας Φυτών.
Πληροφορίες σχετικά με Συνέδριο έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας http://www.hbs.gr/el/
Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι χορηγός του συνεδρίου και ερευνητές του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων συμμετέχουν ως ομιλητές στις εργασίες του συνεδρίου και με αναρτημένες ανακοινώσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου πατήστε εδώ
Το Κέντρο "ΔΗΜΗΤΡΑ" Αγίου Μάμαντος και η Ένωση Νέων Αγροτών Χαλκιδικής διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση - εσπερίδα με θέμα: "Ελαιόλαδο Χαλκιδικής - Ο πράσινος χρυσός - Παραγωγή & πιστοποίηση ποιοτικού ελαιολάδου".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το και στις εγκαταστάσεις του Κέντρου "ΔΗΜΗΤΡΑ" Αγίου Μάμαντος Χαλκιδικής.
Για περισσότερες πληροφορίες στο Κέντρο "ΔΗΜΗΤΡΑ" Αγίου Μάμαντος, τηλ.: 23730 91423, Υπεύθυνος Κέντρου: κ. Γρηγόρης Τσιανόπουλος.
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων σε συνεργασία με το Τμήμα Ακροδρύων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Κέντρο "Δήμητρα" Βαρδατών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τη Δημοτική Ενότητα Γοργοποτάμου, τον Σύλλογο Νεολαίας Γοργοποτάμου «Η Ζωοδόχος Πηγή» και τον Πολιτιστικό Σύλλογος Γοργοποτάμου «Ο Άγιος Γεώργιος», διοργανώνουν σεμινάριο για την εκπαίδευση των αγροτών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 -22 Ιουνίου 2019 στη Δημοτική Ενότητα Γοργοποτάμου του Δήμου Λαμιέων (Κέντρο Τεμπέλης).
Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ υλοποιεί Δράσεις στο πλαίσιο χρηματοδότησης του ΕΠΑνΕΚ – Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» ( Κωδ.ΟΠΣ 5021283 ) για την «Αναβάθμιση λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης για την υποστήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων». Μέσω της αναβάθμισης των επιχειρησιακών λειτουργιών του και της βελτίωσης των εφαρμοζόμενων συστημάτων και διαδικασιών, ο Οργανισμός στοχεύει στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα το εξωστρεφές τμήμα αυτής. Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στο ποσό των 1.002.584,00 € με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2020.
Το έργο oLIVE-CLIMA του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο συμμετείχαν το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου των Χανίων ως συντονιστής του ερευνητικού έργου και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων ως εταίρος, κέρδισε το πρώτο βραβείο ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη στην κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή». Η βράβευση έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες στις 16 Μαΐου 2019.
Με αφορμή τον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕνα γιορτάζετε στις 20 Μαΐου, το Τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής συμμετέχει στις δραστηριότητες του Δήμου Νέας Προποντίδας που θα πραγματοποιηθούν από τις 20-23 Μαΐου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος URBACK- BeePathNet, στο οποίο το Τμήμα Μρλισσοκομίας είναι ο βασικός συνεργάτης.
Την Τετάρτη 22 Μαΐου και ώρα 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο Νέων Μουδανιών, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Φ. Χατζήνα θα μιλήσει για τα οφέλη των προϊόντων μέλισσας στην υγεία και ομορφιά του ανθρώπου.
Την Πέμπτη 9 Μαΐου ο Δήμος Μακρακώμης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεολαίας Τσούκας ΦΘιώτιδας διοργανώνει ημερίδα για τις καλλιεργητικές πρακτικές και ασθένειες της ακτινιδιάς, εξωστρέφεια - προώθηση προϊόντος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καστριού Δήμου Μακρακώμης στις 17:30 το απόγευμα. Ο ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Θ. Σωτηρόπουλος θα παρουσιάσει το θέμα: "Λίπανσης και θρέψης της ακτινιδιάς, επικονίαση ακτινιδιάς καικαλλιεργητικές τεχνικές που επηρεάζουν το μέγεθος του καρπού".
Τον Μάρτιο του 2019 υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης για θέματα σχετικά με το περιβάλλον. Ειδικότερα, θα υποστηριχθούν δράσεις με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της τοπικής κοινωνίας, ανάδειξης του φυσικού πλούτου της περιοχής με τη χρήση νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, καθώς και υλοποίησης ερευνητικών δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στο κοινό όφελος.