Ενημέρωση | ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

04 08 15 image 44

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Τεχνολογία Παραγωγής Ποιοτικού Ελαιολάδου», διοργανώνει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Μεσσαράς (Πρότυπο Γεωργικό Σχολείο) του  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 στις 9 π.μ.
Εισηγητής θα είναι ο κ. Λυδάκης Δημήτριος, Γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα διδασκαλίας του Πρότυπου Γεωργικού Σχολείου Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου στην Κρήτη.
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο σεμινάριο θα πρέπει να  δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2892031500 και 2892031259, καθώς θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 

 imerida ellinida agrotissa

 Τα αποτελέσματα της έρευνας-μελέτης που εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων με θέμα «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», παρουσιάστηκαν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, μία ημέρα μετά την Παγκόσμια ημέρα εορτασμού της γυναίκας της «υπαίθρου», που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η έρευνα που διεξήχθη από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μαρία Γκασούκα και την ερευνητική της ομάδα, αποτέλεσαν το έναυσμα για την ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και την Περιφέρεια Αττικής.  

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι Αττικής, το  Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κλήθηκε από το Πολιτικό Γραφείο του Υπουργού Επικρατείας να συντάξει Τεχνική Έκθεση, που θα αποτελέσει τον βασικό οδηγό στον σχεδιασμό της αποκατάστασης της Λεωφόρου Μαραθώνος ενόψει της διεξαγωγής του Μαραθωνίου 2018.

Η κλήση αυτή αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης εμπειρίας αλλά και της επιτυχούς αποκατάστασης του  ευρύτερου τοπίου της Αρχαίας Ολυμπίας μετά την πυρκαγιά του 2007.

 

GAVRIIL 27 2 2017c

Ο ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος ορίστηκε με πρωθυπουργική  απόφαση (Υ60/2018 - ΦΕΚ 3937/Β/10-9-2018) ως μέλος της «Ανεξάρτητης Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών». Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο καθηγητής Johann Georg Goldammer, διευθυντής του Παγκοσμίου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) και συμμετέχουν πέντε επιστήμονες από την Ελλάδα, εξειδικευμένοι στο αντικείμενο των δασικών πυρκαγιών. 

Έργο της επιτροπής είναι η διερεύνηση των υποκείμενων αιτιών των καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 στην Αττική και η σύνταξη έκθεσης για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.

Ο ορισμός του Δρ. Ξανθόπουλου, ως μέλους της επιτροπής αυτής, αποτελεί αναγνώριση για τη σημαντική και πολύχρονη προσφορά του στο αντικείμενο, αλλά και τιμή για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων καθώς και την αγροτική έρευνα, την οποία υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια.

pdfΕφημερίδα Κυβερνήσεως

 

 

 ποικιλιών ελιάς

Εκδόθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ βιβλίο με τίτλο «Εγχειρίδιο μορφολογικών χαρακτηριστικών ποικιλιών ελιάς» με συγγραφείς τους Δρ Ιωάννη Μετζιδάκη, κ. Χρυσή Σεργεντάνη και Δρ Γεώργιο Κουμπούρη.

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυλλοβόλων Δένδρων του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων πρόκειται να πραγματοποιήσει εξερευνητικές αποστολές σε Σάμο, Ικαρία, Λέσβο και Μαγνησία στο πλαίσιο του προγράμματος'Ανάπτυξη της δενδροκομίας φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων με τη διατήρηση και οργάνωση της τράπεζας γενετικού υλικού, τη δημιουργία μητρικών φυτειών και την αξιολόγηση, αξιοποίηση και βελτίωση τοπικών και ξενικών ποικιλιών' με ακρωνύμιο ‘FruitTrees2Safeguard’.

Την  Επαγγελματική Σχολή Κρήτης επισκέφθηκε την Παρασκευή 8 Ιουνίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έμεινε ενθουσιασμένος, τόσο από την εικόνα της Σχολής, όσο και από  τις υποδομές της και δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αναβάθμιση της, ώστε η Σχολή να παραμείνει και να συνεχίσει να προσφέρει εκπαιδευτικό έργο στους αγρότες της Κρήτης.

Εξαιτίας της ανομβρίας του τρέχοντος υδρολογικού έτους στην Κρήτη και της πιθανής λειψυδρίας κατά τη θερινή περίοδο, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Υδατικών Πόρων-Αρδεύσεων & Περιβ/ντικής Γεωπληροφορικής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας - Περιφέρειας Κρήτης έχει προβεί σε ενέργειες για την ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σας προσκαλούμε την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 να γιορτάσουμε μαζί στον Βοτανικό Βαλκανικό Κήπο Κρουσίων στο Κιλκίς.

H Ξυλογλυπτική ΕΠΑΣ Καλαμπάκας συμμετέχει στην έκθεση με θέμα: "Ξύλο ένα υλικό πολλά πρόσωπα",  που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως  και τις 8 Ιουνίου στην Καρδίτσα.  Στην έκθεση οι σπουδαστές μας θα παρουσιάσουν τα σημαντικότερα έργα τους.
 

logo balkannabisΤον Οργανισμό εκπροσώπησε η Δρ Ελένη Τσαλίκη ερευνήτρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Η  Δρ Τσαλίκη παρουσίασε στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 πληθώρα πολύτιμων στοιχείων που έχουν προκύψει από τις έρευνες στις ποικιλίες κλωστικής κάναβης που διεξάγει ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ. Το παρόν στην έκθεση και στις παράλληλες εκδηλώσεις έδωσαν πολλά στελέχη του Οργανισμού μας.

 

 

Η υπεύθυνη του Κέντρου  "ΔΗΜΗΤΡΑ" Γρεβενών κ. Ανδριάνα Βασιλοπούλου εκπροσώπησε τον Οργανισμό μας στην ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:«H συμβολή της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων στην παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και στην προστασία του περιβάλλοντος». Η κ. Βασιλοπούλου μίλησε για τη συμβολή της εκπαίδευσης - κατάρτισης στην παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων.
Την εκδήλωση που  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαϊου στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Μεσόβουνου Κοζάνης, διοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Εορδαίας και Τ.Ο.Ε.Β Μεσόβουνου.

Website Security Test